Thea Indonesisch eten

Interview met Thea

In deze blog pakken we het iets anders aan! Graag laten we onze lieve gasten aan het woord om te vertellen over hun relatie met Indonesisch eten en ervaring met ons knusse Indonesisch restaurant. Wij spraken vorige week gezellig af met Thea om te luisteren naar haar verhaal. Dit delen we hieronder maar al te graag met jou!


Thea is één van onze vaste gasten die wij al ruim een jaar wekelijks zien in Kopi Kopi! Oorspronkelijk komt Thea uit Indonesië. Zo is ze 22 jaar geleden geboren in de één na grootste stad van Indonesië Surabaya en groeide ze verder op in Bali. Naast Indonesisch, heeft Thea ook Zwitsers bloed. Wat ze in Nederland doet?: ‘’Ik studeer nu al ruim vier jaar in Nederland en ben op het moment bezig met het afronden van mijn studie. Dat betekent ook dat ik na de zomer vertrek naar Indonesië, naar huis. En ondanks ik een hoop ga missen, waaronder jullie, kijk ik er erg naar uit! Héél cliché, maar ik verheug me onder andere ontzettend op de onbeperkte toegang tot al het Indonesisch eten, haha!’’


Naast ontzettend veel eten (zoals Thea zelf zegt) is ze dus vooral druk bezig met de laatste loodjes van haar studie voordat ze vertrek. Daarnaast is ze al lange tijd ontzettend fanatiek in yoga en
is ze ook te vinden in de sportschool. Verder assisteert ze op afstand haar vader met het coördineren van social media uitingen van zijn bedrijf Pindito, gericht op het ‘liveaboard’ en duik concept rondom Indonesië. Een aantal fun facts over Thea: ‘’Ik ben geobsedeerd door noedels én sambal. Zo volgde ik in Indonesië vijf jaar lang pianoles, maar alleen omdat ik wist dat ik na de les bij een tentje verderop heerlijke noedels mocht eten van mijn moeder. Dat was mijn motivatie om naar de les te gaan.’’ Tja… deze leuke feitjes zijn zoals je leest ook gerelateerd aan Indonesisch eten.

”Sinds kleins af aan was ik dus al erg nieuwsgierig naar de Indonesische keuken.”

Logischerwijs heeft Thea een sterke connectie met Indonesisch eten. ‘’Mijn oma leerde me al op jonge leeftijd kennis maken met de diverse Indonesische smaken en het mixen ervan. Sinds kleins af aan was ik dus al erg nieuwsgierig naar de Indonesische keuken. Zo was ik dat typische Indonesisch kindje dat zichzelf bijvoorbeeld onder smeerde met chilikruiden, niet wetend dat dat niet zo heel verstandig is voor je huid, auw…’’

Zelf kan Thea ook Indonesisch koken, waaronder Soto (Indonesische soep) en Nasi Goreng (gebakken rijst). Of ze wel eens moe wordt van Indonesisch eten? ‘’Totaal niet! Misschien omdat ik niet beter weet en ik het simpelweg gewoon écht lekker vind. Er is ook zoveel om van te genieten er er kunnen zoveel smaken gecombineerd worden, dus voorlopig zit ik nog goed.’’ Zo waardeert Thea onder andere steeds meer de vegetarische Indonesische gerechten, waaronder onze Gado Gado schotel, en heeft ze steeds meer vleesloze dagen in haar week.

Je verwacht het misschien niet, maar Thea heeft ook een mindere herinnering aan Indonesisch eten. ‘’Als kind was ik met mijn moeder aan het eten in een winkelcentrum en iets in haar Nasi Goreng vond ik echt niet lekker ruiken. Ik vroeg wat het was en ze antwoordde ‘’Pete’’ (een soort van groene boon). Ik heb haar netjes gevraagd of ze dat nóóit meer zou willen eten in mijn bijzijn, want de geur verdraag ik gewoon niet. Misschien smaakt het lekkerder dan dat het ruikt, maar ik waag me er tot de dag van vandaag niet aan.’’


Waar ze zich wel aan waagt is het Indonesisch eten van Kopi Kopi. ‘’Pas sinds begin vorig jaar ben ik bekend met jullie Indonesisch restaurant. Ik had een stageplek in de buurt en liep toevallig een keer binnendoor via de straat waar Kopi Kopi zich bevindt. En het klinkt misschien heel gladjes, maar naast jullie Indonesische vlag die buiten hangt, lokte de Indonesische geuren me naar jullie voordeur. Voor ik het wist stond ik bij de toonbank en besteld ik Nasi Kuning, Rendang, Tempe,
Sambal Goreng Terong en Telor. Zoals jullie weten zijn dit nog altijd de gerechten die ik gebruikelijk bestel wanneer ik bij jullie kom eten.’’


Thea bestelde tijdens ons gesprek de gerechten waar ze het meest trek in had: Nasi Kuning,
Tempe Cabe Ijo, Sambal Goreng Terong, Ayam Paniki, Sambal Goreng Telor. Waarom? ‘’De smaken van deze gerechten mengen zich naar mijn mening super goed met elkaar: van zoet en zuur naar pittig en zout. Ik moet wel eerlijk bekennen, alle gerechten bij elkaar zijn vrij pittig. Zoals ik al zei hou ik van spicy, dus vandaar ook deze keuze voor nu.’’

Thea Indonesisch eten
Mocht je niet van pittig eten houden, dan raadt Thea het volgende aan: ‘’Vertel de medewerkers van de Indonesische plek waar je gaat eten dat je het liefst niet al te pittig wil eten en vraag ze naar hun aanbevelingen. Nogmaals, er zijn zoveel combinaties en hier bij Kopi Kopi weten ze als echte Indonesiërs bijvoorbeeld precies hoe alles smaakt en hoe de smaken elkaar binnen een gerecht kunnen versterken. Zelfs ik laat me zoals je weet zo nu en dan nog verrassen door jullie aanbevelingen op basis van een aantal hints die ik geef.’’


Wij gaan de komende zomer nog zeker genieten van Thea en haar gezelligheid. Ben jij benieuwd naar de genoemde gerechten van Thea, zoek ze dan op in ons Indonesisch menu, neem contact met ons op of vraag het ons tijdens een bezoekje aan ons knusse Indonesisch restaurant in Den Haag. We staan op het gebied van Indonesisch eten graag voor je klaar!


Volgende keer gaan we het gesprek aan met één van onze andere gasten. Niet alleen jij, maar grappig genoeg ook wij komen zo meer te weten over de
relatie van onze gasten met Indonesisch eten en hun ervaring met Kopi Kopi.